Bower Building Refurbishment
 
  • Bower Building Refurbishment
  • Bower Building Refurbishment
  • Bower Building Refurbishment
  • Bower Building Refurbishment
  • Bower Building Refurbishment
  • Bower Building Refurbishment
  • Client / University of Glasgow
  • Location / Glasgow
  • Sector / specialist
  • Value / £7m
  • Status / Completed
  • Role / Architect

Approach

The Bower building on Glasgow University's west end campus was opened in 1901 to provide world class botanical facilities. In October 2001 the Grade B listed building was severely damaged by fire and with consideration of various options, a decision was made to redevelop the building on the basis of a strategy which involved retention of all the existing stone facades, the removal of the whole of the damaged interior, and the construction of a completely new building within the retained facades.

The new interior provides modern high quality research and teaching accommodation and features a central atrium space extending from the ground floor up to a fully glazed roof lantern light located in a valley between the two main pitched roofs. This is the main focal point for the building, providing opportunities for informal contact among research staff and students.

Key Facts

Gross Floor Area: 3,665 sqm
Completion Date: November 2005