Cancer Research Facility
 
  • Cancer Research Facility
  • Cancer Research Facility
  • Cancer Research Facility
  • Cancer Research Facility
  • Cancer Research Facility
  • Cancer Research Facility
  • Client / Queens University
  • Location / Belfast
  • Sector / sciences
  • Value / £8.75m
  • Status / Completed
  • Role / Architect

Approach

The principle objectives for the project were to provide a high quality building to attract and retain world class staff, maximise the opportunities for collaboration and interaction between staff and break down the barriers that may develop between different disciplines working in the building.

The building comprises a basement floor providing support facilities and four upper floor levels providing research laboratories and offices/write-up spaces and roof plant room.

The plan layout of the building is driven by the wedge shaped site with a shallow plan dry block housing modular offices and a deeper plan generic wet laboratory block aligned along each side of a wedge shaped central atrium/circulation space which runs the full length of the building.

The central atrium/circulation space provides the main features of the building both externally and internally. Externally, the atrium wedge is carried through both end elevations into projecting full height glazed features.

Key Facts

Gross Floor Area: 4,656 sqm
Completion Due: June 2007