Biomedical & Cardiovascular Research Buildings
 
  • Biomedical & Cardiovascular Research Buildings
  • Biomedical & Cardiovascular Research Buildings
  • Biomedical & Cardiovascular Research Buildings
  • Biomedical & Cardiovascular Research Buildings
  • Biomedical & Cardiovascular Research Buildings
  • Biomedical & Cardiovascular Research Buildings
  • Biomedical & Cardiovascular Research Buildings
  • Biomedical & Cardiovascular Research Buildings
  • Client / University of Glasgow
  • Location / Glasgow
  • Sector / sciences
  • Value / £28m
  • Status / Completed
  • Role / Architect

Approach

BMJ provided a first class service to the users and University and are client focused, flexible and reliable. The buildings have a \'sense of place\' within the University campus and add quality and poise to the local environment -
University of Glasgow, Estates

This project provides sophisticated, high quality medical research facilities within a complex which has been carefully planned and designed with a high level of input from both the building users and the local community.

The layout promotes a sense of community and facilitates contact between staff to encourage exchange of ideas, knowledge and skills.  It provides high levels of energy efficiency and sustainability in the construction and operation
of the building while the services and fabric are designed to reduce running and maintenance costs.

The new complex comprises two separate buildings, a Biomedical Research Building on 5 floors plus a basement,
and a Cardiovascular Research Building on 4 floors. These buildings are offset from each other in parallel which makes best use of a very awkward shaped site and provides a new public thoroughfare running between them linking University Place to University Avenue.

The general laboratories, specialist laboratories and office accommodation are all planned on a generic basis which will accommodate the needs of the initial Users and also provide flexibility to accommodate future change with minimal alteration to the building fabric.

As the site is adjacent to a conservation area and on the edge of the University campus the buildings are finished externally with high quality natural materials to create an environment which complements the new buildings and their relationship with the existing townscape and University campus.

Key Facts

Gross Floor Area: 11,725 sqm
Completion Date: 2007