William Penny Data Science Institute
 
  • William Penny Data Science Institute
  • William Penny Data Science Institute
  • William Penny Data Science Institute
  • William Penny Data Science Institute
  • William Penny Data Science Institute
  • William Penny Data Science Institute
  • Client / Imperial College London
  • Location / London
  • Sector / sciences
  • Value / £1.5m
  • Status / Complete
  • Role / Architect

Approach

The completed £1.5m ground floor refurbishment of The William Penny Building for Imperial College London created the college's new Data Science Institute (DSI). The space is designed to accommodate the DSI as well as acting as a collaborative space with its national and international partners which includes KPMG.

This new DSI aims to become world renowned for research in and across the core technologies that are driving the Big Data revolution. It also focuses on research themes in data science and technology that are new and/or difficult for individual departments to pursue independently due to their unique cross-departmental nature. 
The space includes an open plan research laboratory, a visualisation studio, offices, meeting & seminar rooms, breakout and support spaces with a state of the art IT system that projects images onto the building's façade glass.
To ensure the DSI Hub is visible along the existing walkway set focal points were created including the projected volume of the Director's office, the construction of an external canopy and the replacement of the existing paving slabs in front of the entrance area. The use of manifestations and projections on the new glazing to the south further animate the public facades of the Hub.

Key Facts

Floor Area: 537.5 sqm