Location

Glasgow

AREA

n.a

COMPLETION

CLIENT

NHS Greater Glasgow & Clyde

QEUH Canopy

Project Description

Development of 3 external canopies at Queen Elizabeth University Hospital, Glasgow. The main hospital, comprising a 15-storey tower on a 3-storey podium, is one of the tallest buildings in Glasgow. The main entrance is via a 2-storey high, columned void space below the tower’s north-west wing. The entrance can be to subject to detrimental air movement as air hits the tower façade at speed creating substantial downdraught and excessive air vortices around the entrance door.
The project also involved external works including additional fencing and soft landscaping, realignment of ambulance parking bays, a new pedestrian crossing and installation of bollards to mitigate fly-parking on the pavement adjacent to the hospital’s patient discharge lounge.

Challenge & Solution

BMJ Architects and Principal Designers, were contacted by the NHS Board to advise on appropriate measures to provide protection to the public and staff at the entrance and at other vulnerable locations around the building. BMJ undertook extensive risk assessment of the existing installation. A variety of approaches to protecting the main entrance were reviewed and option appraisal was undertaken with the NHS client. A single deck, horseshoe shaped canopy wrapping around the main entrance colonnade was the preferred option for the entrance. Two smaller canopies, designed as simple shelters, were provided for two other locations identified as vulnerable. The canopies were designed to match the existing hospital aesthetic and arranged so as not to constrict pedestrian movement. The canopy roofs are of built-up aluminium standing seam construction with the underside clad in aluminium panels. incorporating integrated low energy LED spotlights.

Innovation & Added-Value

BMJ explored a range of options for materials and configurations. Innovation and added value was provided by ensuring that one solution was found that would deliver multiple benefits: overhead protection, mitigation of detrimental air movement, remain unobtrusive, support patient flows, enhance entrance lighting levels, be aesthetically suited with the main hospital building.