Menu

Project Description

BMJ was appointed to provide an innovative new Outpatients Facility utilising new technologies , self check-in and information screens, and ways of working to benefit the half million outpatients a year.

The project involved the refurbishment of the ground floor of Gassiot House to accommodate 4 separate outpatient clinics and the infill of the existing external courtyard with a glazed atrium housing the open plan reception, café and waiting area.

Colour, lighting and finishes have been carefully considered to improve patient experience and aid wayfinding.

Externally the pavilion is designed with an attractive high quality glazed façade to complement the existing building.

  • Client

    Guy’s & St Thomas’ NHS Foundation Trust

The Challenge

The brief was to improve the patient experience at St Thomas’ Hospital and the efficiency of their outpatient services. Relocating four outpatient clinics to a combined facility at Gassiot House would create space to transform and improve St Thomas’ Accident and Emergency Department and Acute Admissions Unit.

The Solution

The location and aesthetic of the reception with sightlines to the self check in/check out, entrance area, separate clinic entrances and seated waiting areas are key to the operation of the space.

Colour, lighting, wayfinding, quality of finishes, sweeping corridors, maximising natural daylight have been employed to avoid any institutional feel – always aiming to provide a pleasant, comfortable, dignified environment to improve the patient’s experience, in essence, spaces that can be enjoyed.

Innovation

The self check-in, call forward and directional information screens were carefully co-ordinated with GSTT Innovation and IT Team to provide innovative streamlined processes delivered in the best possible facilities, enabling the clinic to run more efficiently.

Innovative features include:
• Call forward system (indicates to patients where they should go to see their clinician);
• 32 consultation rooms, blood test and clinical measurement areas where patients can have tests before they see a doctor.

Added Value

Following budgetary constraints our BMJ team re-interpreted the client’s aspirations to redesign the atrium space – focussing on flow of space, sightlines, openness, wayfinding & identity maximising the budget.