Menu

Project Description

As part of a new world class campus, the 4 storey Teaching & Learning building provides a collaborative and diverse teaching brief that includes 3 floors of specialist teaching spaces for the clinical years of future generations of doctors, scientists and academics.

Key facilities include a 500 seat auditorium, conference lecture and seminar spaces, a flexible teaching laboratory, 12 bed clinical skills ward with ITU for training of clinical skills and resuscitation and knowledge exchange area with state of the art AV and internet learning technology.

The facility centres around a large central “collaboration zone” atrium with a café/social interaction space at ground level.

  • Client

    NHS Greater Glasgow & Clyde in collaboration with University of Glasgow

The Challenge

The collaboration of NHS Greater Glasgow & Clyde and the University of Glasgow as partners required an exemplary new building to accommodate a diverse programme of teaching and learning by creating an environment that will yield benefits for staff and students and ultimately improve services for patients and their communities.

The Solution

Teaching & Learning was developed through close consultation with user groups to provide a range of spaces that respond to developing needs within the faculty of Life Sciences medicine. Key to the layout was to fuse spatial requirements with the creation of opportunities for collaboration between students and industry professionals.

This aim resulted in a vibrant mix of traditional and highly specialist facilities, bringing together commercial collaboration, research and teaching providing students with a key insight into professional industry and commercial activity.

Innovation

Some key stakeholders experienced difficulty in communicating their ideas, thoughts and needs.

Our innovative approach generated a briefing process that was understandable to all involved and helped us to develop the complex program of accommodation with the creation of opportunities for collaboration between students and professionals.

Our design solution demanded a people centric approach. This early methodology helped us to gain insights into real, rather than perceived issues with space, practices, identity and culture.

Added Value

Our hands-on experience allows us to develop efficient schedules of accommodation, strong adjacencies and interface with the public which drive so many successful HE projects.

Our methodology identified a three year payback period for the inclusion of CHP which benefited this project while feeding excess energy to the wider hospital campus.