top of page

New Clinical Office Facility at QEUH

Modern Workplace for Research

BMJ Architects successfully collaborated with NHS Greater Glasgow & Clyde to help them achieve their aspiration, by designing a new purpose-built facility to provide a 21st century office environment for clinical and administration staff with 1,200 desks and 110 touchdown areas, over 3 floors.  The new building serves as a high quality, modern, working environment designed to strengthen working patterns and encourage more collaborative, integrated and cross-functional activity amongst teams.  Forward thinking space planning allows the flexible accommodation for changing group and team sizes.

The design brief centered around staff wellbeing whilst delivering NHS core ethos and values through their workplace models.  Two toplit atriums allow natural light to reach the deepest part of each floor plate through ribbon windows and to flood into the open plan breakout and meeting areas, created within these centralised zones.  These spaces project a caring and reassuring atmosphere and enhance the working environment by creating a sense of community by encouraging conversation and collaboration. 

CLIENT

8,624 sqm

AREA

Glasgow, UK

LOCATION

NHS Greater Glasgow & Clyde

The rationalisation and consolidation of the existing estate has provided greater efficiencies and effectiveness and reduced capital and management costs through more space-efficient workplaces. As with all developments on the hospital site, a considered holistic design approach was used to integrate high efficiency, low energy mechanical and electrical building services within a high performance building envelope.  Low carbon and renewable energy technologies have also been employed with PV (solar) panels on the roof.

BMJ-25.jpg
bottom of page